Cu o linie moderna si usor de lucrat, geanta de cumparaturi crosetata este realizata din bumbac moale, cu picioruse scurte pe rotund, fiind atat practica cat si eleganta.
Gata cu pungile de plastic la cumparaturi: sunt inlocuite de acesta geanta crosetata incapatoare. Lucrand pe rotund, se realizeaza inmultiri la distante regulate, ceea ce creeaza baza si extinde modelul pe laterale.
Firul este natural, moale si usor rasucit, 100% din bumbac pur. Crosetat, produce o suprafata compacta si rezistenta. Lavabil la masina de spalat. Paleta de culori in care este disponibil cuprinde atat culori neutre, cat si tonuri stralucitoare.
Pentru inceput
Dificultate: usoara. In lucrul pe rotund se foloseste un singur punct, piciorusul scurt. Aveti grija la inmultire!
Dimensiuni:latimea in partea de sus este 55 cm, iar inaltimea este de 40 cm.
Firul necesar: 100 g bleumarin, 50 g rosu si 100 g alb. Firul trebuie sa fie de o grosime medie bumbac 100%.
Crosete: o croseta nr. 3.
Ce trebuie facut:
- incepand cu o bucla, se realizeaza randuri circulare cu piciorus scurt pentru tot lucrul.
- se inmultesc ochiurile la distante regulate pe fiecare rand circular pentru a crea un cerc ca baza a gentii
- se modeleaza laturile gentii cu inmultiri la distante regulate
- se lucreaza doua deschizaturi pentru a crea manerele
- se intaresc manerele cu un rand circular de picioruse scurte pe interior.
Ghidul punctelor de baza
Piciorusul scurt e un punct de baza in crosetat. Foarte des folosit, produce o suprafata compacta si grosuta. Lucrati un lantisor de baza si realizati primul piciorus in al 2-lea ochi de lantisor de la croseta, introducand croseta pe sub bucla de sus a lantisorului. Luati jeteu si trageti firul firul prin ochiul de lantisor, obtinand doua bucle pe croseta. Luati din nou jeteu si treceti firul prin cele doua bucle, terminand piciorusul.
Continuati asa, lucrand 1 piciorus scurt in fiecare ochi de lantisor. La inceputul fiecarui rand lucrati 1 ochi de lantisor de intoarcere si, pentru a lucra piciorusele, introduceti croseta pe sub ambele bucle din fiecare piciorus de dedesubt. La sfarsit, nu lucrati in lantisorul de intoarcere.
Geata de cumparaturi crosetata: explicatii pas cu pas
Abrevieri:
- inm. = inmultiri
- p.sc. = piciorus scurt
- oc. al. = ochi alunecat
- l. = lantisor
- cm. = centimetri
- Rc. = rand circular
- luc. = lucrati
- oc. = ochi
- prec. = precedent
- cont. = continuati
- rep. = repetati
- urm. = urmator/-oare
- sp. = spatiu
- term. = terminati
- cr. = croseta
Cum se croseteaza geanta
Rc1: cu firul bleumarin formati o mica bucla, ducand capatul firului in spate, peste partea ramasa din firul de lucru, intr-un cerc, si introduceti cr, in acesta bucla, apucati firul de lucru, trecandu-l prin cerc si formand astfel o bucla pe cr.; infasurati din nou firul pe cr. si treceti-l prin bucla de pe cr., apoi luc. 6 p. sc. introducand de fiecare data cr. in cercul initial.
La capat, trageti firul care iese din cerc pentru a-l strange la baza celor 6 p.sc., astfel incat sa nu se rasuceasca, apoi term. Rc. cu 1 oc. al. in primul p. sc. Cont. sa lucrati in r. circulare si inm. oc astfel:
Rc2: luc. 1 oc.l., luc. 2 p. sc. in fiecare oc. al Rc. prec. pana la capat, term. cu 1 oc.l. in primul p.sc. Sunt 12 oc.
Rc3: luc. 1 oc.l., *2 p.sc. in urm. oc., p.sc. in urm. oc.*, rep. de la * la * pentru tot Rc. si term. cu 1 oc.al. in primul p.sc. Sunt 10 oc.
Rc4: luc. 1 oc.l., * 2 p. sc. in urm. oc., 1 p. sc. in fiecare din urm. 2 oc. * rep. de la * la * pentru tot Rc. si term. cu 1 oc.al. in primul p.sc. sunt 24 oc.
Rc5: luc. 1 oc.l., * 2 p.sc. in urm. oc., 1 p. sc. in fiecare din urm. 3 oc. *, rep. de la * la * pentru tot Rc si term. 1 oc.al. in primul p.sc. Sunt 30 oc. Cont. astfel, lucrand in fiecare Rc. 1 oc. in plus pentru inmultire, pana ajungeti la Rc27.
Rc27: luc. 1 oc.l., * 2 p.sc. in urm. oc., 1 p.sc. in fiecare din urm. 25 oc.*, rep. de la * la * pentru tot Rc. si term. cu 1 oc.al. in primul p. sc. Sunt 162 oc. La capat taiati firul bleumarin, uniti si continuati cu rosu.
Rc28-37: luc. 1 oc.l., luc. 1 p.sc. in fiecare oc al Rc. prec. pana la capat, term. cu 1 oc.al. in primul p.sc.
Rc38: luc. 1 oc.l., * luc. 1 p. sc. in fiecare din urm. 39 oc., 2 p.sc. in urm. oc. *, rep. de la * la * pana la ultimele 3 oc. 1 p.sc. in fiecare din ultimele 2 oc., term. cu 1 oc.al. in primul p.sc. Sunt 166 oc. La capat taiati firul rosu si continuati cu alb. Se lucreaza 12 randuri conform instructiunilor apoi se incep manerele la randul 50.
Rc39-46: luc. 1 oc.l., luc. 1 p.sc. in fiecare din oc. Rc prec. pana la capat, term. cu 1 oc.al. in primul p.sc.
Rc47: luc. 1 oc.l., luc. 1 p.sc. in fiecare oc. de pe Rc. prec. pana la capat, term. cu 1 oc.al. in primul p.sc.
Rc48: luc. 1 oc.l., * luc. 1 p.sc. in fiecare din urm. 40 oc., 2 p.sc. in urm. oc. *, rep. de la * la * pana la ultimele 2 oc., 1 p.sc. in fiecare din ultimele 2 oc., term. cu 1 oc.al. in primul p.sc. Sunt 180 oc.
Rc49-58: luc. 1 oc.l., luc 1 p.sc. in fiecare oc. de pe Rc prec. pana la capat, term. cu 1 oc.al. in primul p.sc.
Manere decupate
Se incep la randul 49.
Rc.urm: luc. 1 oc.l., luc. 1 p. s. in urm. 35 oc., 20 oc. l., sariti urm. 20 p.sc., luc. 1 p.sc. in fiecare din urm. 71 oc., 20 oc.l., sariti urm. 20 p.sc., luc. 1 p.sc. in urm. 36 oc.*, rep. de la * la * si term. cu 1 p.sc. in fiecare din ultimele 2 oc., term. cu 1 oc.al. in primul p.sc.
Rc.urm.: luc. 1 oc.l., luc. 1 p.sc. in fiecare din urm. oc., lucrand cele 20 p.sc. ale manerelor in fiecare din cele 2 sp. de 20 oc.l. Term. cu 1 oc.al. in primul p.sc.
Rc.urm.: luc. 1 oc.l., 1 p.sc. in fiecare din urm.oc., lucrand cele 20 p.sc. de deasupra manerelor in fiecare din cele 2 sp. de 20 oc.l., intarind astfel manerul. Term. cu 1 oc.al. in primul p.sc. luc. inca 7 Rc. cu p.sc. Taiati si fixati firul.